Observi adesea că obrajii ți se înroșesc și pe tenul tău apar erupții asemănătoare acneei sau vase de sânge vizibile, mai ales când faci efort sau treci printr-o perioadă încărcată de stres sau emoții? Aceste simptome pot indica apariția unei afecțiuni numite cuperoză. Semnele ei apar pe față, de obicei pe nas și pe obraji, dar uneori și pe frunte, bărbie, urechi, scalp, gât, pe partea superioară a pieptului sau pe spate. Chiar dacă este o afecțiune cu manifestări destul de neplăcute, trebuie să știi că există metode prin care poți ține sub control simptomele și care te vor ajuta să îți recapeți glow-ul. Hai să vorbim despre cuperoză!
De ce apare cuperoza?
Deși cauza exactă a cuperozei nu este clară, descoperirile științifice ne ajută să înțelegem factorii determinanți ai acestei afecțiuni. Astfel, potrivit American Academy of Dermatology Association, la baza simptomelor cuperozei ar putea sta o inflamație în organism. Inflamația ar putea explica de ce cuperoza începe cu o roșeață care devine ulterior persistentă și de ce apar apoi erupții asemănătoare acneei. Pe măsură ce inflamația crește, se acutizează și simptomele. Inflamația este un mecanism prin care organismul luptă împotriva infecțiilor, iar acest lucru înseamnă că sistemul imunitar activează celulele care duc la inflamație. Aceeași sursă arată că factori declanșatori ai cuperozei la care reacționează sistemul imunitar pot fi lumina soarelui, căldura sau alimentele picante. Mai multe informații despre cuperoză vei putea afla din acest articol de pe site-ul nostru.
Semne cuperoză
Simptomele cuperozei apar pe față, de obicei pe nas și pe obraji, și, mai rar, pe frunte, bărbie, urechi, scalp, gât, partea superioară a pieptului sau pe spate. De asemenea, cuperoza poate afecta și ochii – conform estimărilor, 50% dintre persoanele care au cuperoză se vor confrunta și cu înroșire, iritație și mâncărimi ale ochilor.
Iată cum poți să recunoști semnele cuperozei:
- Pete roșiatice. Cuperoza debutează adesea cu apariția unei nuanțe roșiatice pe față, însoțită de o senzație de căldură.
- Roșeață persistentă. Pe măsură ce cuperoza evoluează, poți observa că roșeața persistă chiar și timp de câteva săptămâni. Această roșeață poate apărea și pe nas, bărbie, frunte, urechi, gât, partea superioară a pieptului sau scalp.
- Erupții asemănătoare acneei. Acestea pot fi erupții de tip papule (umflături) sau pustule (umflături cu puroi).
- Vase de sânge vizibile. Vei observa apariția acestor vase de sânge pe obraji sau pe nas.
- Senzații de arsură și usturime. Aceste senzații pot fi mai intense atunci când aplici pe ten un produs cosmetic, dar te poți confrunta cu ele chiar și la contactul cu apa.
Roșeață în obraji? Iată câteva sfaturi de îngrijire a tenului
În primul rând, dacă ai observat pe pielea ta apariția simptomelor despre care am vorbit, trebuie să mergi la medicul dermatolog, pentru diagnostic și tratament. Îți oferim și noi câteva recomandări care te vor ajuta să ții sub control simptomele:
- Alege produse cosmetice și de îngrijire care nu îți irită pielea. Uită-te cu atenție pe eticheta gelurilor de curățare și a produselor de îngrijire pentru ten și evită ingrediente precum alcool, parfum, acid glicolic, acid lactic sau mentol, care ți-ar putea irita pielea. Alege produse special formulate pentru pielea sensibilă și non-comedogenice și optează pentru cremă în locul gelurilor sau loțiunilor.
- Curăță fața de două ori pe zi, dar foarte delicat. În acest mod, vei îndepărta sebumul și impuritățile care pot agrava iritația. Folosește apă călduță, nu fierbinte, și un produs de curățare blând cu tenul tău. Poți folosi spuma de curățare calmantă Redness Calm de la Dermedic, cu ingrediente precum apă termală, niacinamide și glicerină, care îndepărtează delicat machiajul și impuritățile și accelerează regenerarea structurii epidermei.
- După curățare, hidratează tenul. Crema hidratantă este esențială, chiar dacă simți că tenul tău este gras din cauza cuperozei. Hidratarea pielii contribuie la reținerea apei în piele și restabilește lipidele esențiale ale pielii. Mai mult decât atât, aplicarea unei creme hidratante special formulate pentru cuperoză sau a unei creme reparatoare poate îmbunătăți rezultatele tratamentului. Recomandarea noastră este crema corectoare de zi UV+IR pentru piele cuperozica Redness Calm de la Dermedic, care reduce vizibil aspectul capilarelor dilatate (prin sistemul Optic Redness Correct), uniformizează aspectul pielii, reduce inflamația, calmează iritația și previne reapariția roșeții. De asemenea, include în rutina ta de skincare și apa termală Herculane de la Ivatherm, care hidratează, calmează și decongestionează pielea. O poți folosi zilnic, dimineața și seara, după curățarea și uscarea tenului.
Cu o îngrijire atentă a pielii și folosirea produselor potrivite, vei putea ține sub control simptomele cuperozei, iar tenul tău își va recăpăta strălucirea. Nu uita că este important să ceri sfatul medicului dermatolog în momentul în care observi apariția roșeții și erupțiilor. Vei regăsi mai multe informații despre sănătatea pielii în celelalte articole de pe site, iar dacă te înscrii în platforma YourSkin, vei avea acces la o comunitate super-pasionată de skincare. Te așteptăm!